Αμάλθεια

Αμάλθεια
I
Μυθολογικό πρόσωπο. Νύμφη, τροφός του Δία, την οποία θεωρούσαν στη Θεσσαλία κόρη του βασιλιά Αιμονίου, στην Κρήτη κόρη του Μελισσέα, άλλοι τη θεωρούσαν κόρη του Ωκεανού και άλλοι πάλι την ταύτιζαν με την κατσίκα που γαλούχησε τον Δία νήπιο σε μια σπηλιά του όρους Δίκτη, στην Κρήτη. Η Α. έθρεψε τον Δία με γάλα κατσίκας και μια μέρα έκρυψε τον μικρό θεό στην κορυφή ενός δέντρου, όταν o πατέρας του Κρόνος επιχείρησε να τον καταβροχθίσει. Η κατσίκα που θήλασε τον Δία, η Αιξ, τοποθετήθηκε στον ουρανό ως αστερισμός και από τα κέρατά της έσταζε αμβροσία και νέκταρ. Ένα από τα κέρατά της κόπηκε και o Δίας το μεταμόρφωσε στο κέρας της Α. ή κέρας της αφθονίας: ένα καταπληκτικό κέρατο γεμάτο με κάθε λογής καρπούς που δεν εξαντλούνται ποτέ και το οποίο εικονίζεται στο χέρι αρχαίων θεών ως σύμβολο ευφορίας. Σύμφωνα με άλλη εκδοχή του μύθου, ο Δίας χάρισε ένα από τα κέρατα της κατσίκας Α. στις νύμφες Αδράστεια και Ίδη, για να τους εκδηλώσει την ευγνωμοσύνη του. Το κέρας της Α. έγινε το έμβλημα των θεών που παρέχουν τα γήινα αγαθά.
Η τροφός του Αμάλθεια, όπως αναπαριστάνεται σε άγαλμα που βρέθηκε στην Όστια της Ιταλίας.
II
(Αστρον.).Αστεροειδής που επισημάνθηκε στις 12 Μαρτίου του 1871. Η απόστασή του από τον Ήλιο κυμαίνεται από 324 έως 386 εκατ. χλμ. και η περίοδος περιφοράς του γύρω από τον Ήλιο, σε τροχιά με εκκεντρότητα 0,087 και κλίση 50,039, είναι 3,6638 χρόνια. Έχει αστρικό μέγεθος στη μέση αντίθεσή του 11,0.
Το ίδιο όνομα έχει και ο πέμπτος δορυφόρος του Δία που ανακαλύφθηκε το 1892 από τον Αμερικανό αστρονόμο Έντουαρντ Μπάρναρντ. Έχει ακτίνα γύρω στα 80 χλμ. και η μέση του απόσταση από τον Δία είναι 181.000 χλμ. Η συνοδική του περίοδος είναι 0,42 μέρες και το απόλυτο οπτικό μέγεθός του στη μέση αντίθεσή του είναι 13.
III
Εφημερίδα της Σμύρνης (1838-1923). Εκδόθηκε για πρώτη φορά το 1838 από τον Έλληνα δάσκαλο Κ. Ροδέ. Το 1842 έγινε ιδιοκτησία του Ιωάννη Σαμιωτάκη, ενώ το 1882 την ανέλαβαν ο Σ. Σολωμονίδης και ο Γ.Κ. Υπερίδης. Από τότε έγινε καθημερινή. Διακρινόταν για τη σοβαρή της αρθρογραφία και την υπεράσπιση των ελληνικών ζητημάτων. Κυκλοφορούσε στην Ανατολή, τη Ρουμανία, την Αίγυπτο και την Ελλάδα. Το 1922 τα γραφεία της μεταφέρθηκαν στην Αθήνα, αλλά έπαψε να εκδίδεται μετά από έναν χρόνο.

Dictionary of Greek. 2013.

Игры ⚽ Нужна курсовая?

Look at other dictionaries:

  • Ἀμαλθείᾳ — Ἀμαλθείᾱͅ , Ἀμαλθεία fem dat sg (attic doric aeolic) …   Greek morphological index (Ελληνική μορφολογικούς δείκτες)

  • Ἀμάλθεια — Ἀμαλθεία fem nom/voc sg …   Greek morphological index (Ελληνική μορφολογικούς δείκτες)

  • Αμάλθεια — η η κατσίκα που θήλασε βρέφος το Δία στην Κρήτη …   Νέο ερμηνευτικό λεξικό της νεοελληνικής γλώσσας (Новый толковании словарь современного греческого)

  • Ἀμαλθείας — Ἀμαλθείᾱς , Ἀμαλθεία fem acc pl Ἀμαλθείᾱς , Ἀμαλθεία fem gen sg (attic doric aeolic) …   Greek morphological index (Ελληνική μορφολογικούς δείκτες)

  • Ἀμαλθείαι — Ἀμαλθείᾱͅ , Ἀμαλθεία fem dat sg (attic doric aeolic) …   Greek morphological index (Ελληνική μορφολογικούς δείκτες)

  • Ἀμαλθείης — Ἀμαλθεία fem gen sg (epic ionic) …   Greek morphological index (Ελληνική μορφολογικούς δείκτες)

  • Ἀμάλθειαν — Ἀμαλθεία fem acc sg …   Greek morphological index (Ελληνική μορφολογικούς δείκτες)

  • Селиванов, Сергей Андреевич — филолог, приват доцент Новороссийского университета. Учился в Московском унив. и СПб. историко филологическом институте. Еще в бытность студентом напечатал две работы: "К вопросу о древнекарийских городах" ("Записки Имп. Русского… …   Большая биографическая энциклопедия

  • Amalthea (moon) — Infobox Planet name = Amalthea caption = Galileo images of Amalthea bgcolour = #a0ffa0 discovery = yes discoverer = E.E. Barnard discovered = September 9, 1892 mean orbit radius = 181 365.84 ± 0.02 km (2.54 RJ)cite… …   Wikipedia

  • Amalthea (mythology) — In Greek mythology, Amalthea or Amaltheia (Greek: Ἀμάλθεια) is the most often mentioned among foster mothers of Zeus. Her name in Greek ( tender goddess ) is clearly an epithet, signifying the presence of an earlier nurturing goddess, [ ...the… …   Wikipedia

Share the article and excerpts

Direct link
Do a right-click on the link above
and select “Copy Link”